HISTORIEN VÅR

EN FAMILEBEDRIFT SIDEN 1978

Tidlig på 1930-tallet flyttet Lars og Per Svelland fra Oslo til Moss og satset på tran- og sildoljeproduksjon. Virksomheten fikk en brå slutt da krigen kom og tyskerne gjorde lokalene om til hestestall. Etter krigen måtte virksomheten bygges opp igjen, og det ble en kort periode med malingsproduksjon i tillegg til tran og sildolje. 

I 1978 begynte familien med marin virksomhet, og Ketil Svelland (i dag daglig leder) jobbet som dykker. På tidlig 80-tallet tok Ketil med dykkingen til familiebedriften og etablerte et dykkesenter med tilhørende butikk med dykkerutstyr, verksted og dykkerkurs. Arbeidsdykking ble etterhvert hovedvirksomheten til Kambo, noe som resulterte i at verkstedet og kursingen måtte vike unna og ble til slutt nedlagt.  

Familien Svelland begynte tidlig å investere i utstyr for berging og heving av båter som hadde havarert eller sunket. Og oppdragene strømmet inn. ‘Det var lettere å kvitte seg med søppelet før, man hadde egne dumpefelt for båter, men med tiden har det jo blitt vanskeligere. Myndighetene har innført metoder som er mer riktig for miljøet og med det kommer det strengere krav. Kambo Marina har til enhver tid møtt disse kravene’, forklarer Ketil Svelland. Akkurat dette har sørget for at de ikke har måttet ta en pause eller legge ned virksomheten, noe deres konkurrenter ble utsatt for. 

I 1989 kjøpte Ketil virksomheten av foreldrene sine og fortsatte å investere i utstyr da arbeidsdykkingen holdt driften i gang.  Han investerte tidlig i lektere som han brukte under maritime oppdrag eller leide ut. Han var den første som brakte lektere med kran i Oslofjorden. Allerede på 90-tallet begynte Kambo med utleie av fendere til oljebransjen. De var da Nordens første til å tilby denne tjenesten. 

I 2018 fikk Kambo Marina konsesjon til å drive mottak og gjenvinning av kasserte fritidsbåter. Det hadde blitt etablert en statlig ordning for finansiering av innsamling og gjenvinning av fritidsbåter. Nok en gang satser Kambo Marina på nye muligheter og blir nå aktive på mottak og hugging av båter som finansieres av staten. Denne tjenesten har bare økt i omfang, og i 2020 satser de på å få bygget en ny stor hall for demontering og gjenvinning av kasserte fritidsbåter. Med dette nybygget vil all aktivitet foregå innendørs. 

Hele tiden har firmaets virksomhet gitt miljøgevinster innen marin forsøpling. De gjør det lille ekstra for miljøet, om det er å heve en gjenstand fra havets bunn eller å transportere søppel sjøveien etter øyrydding eller hyttebygging. 

I dag har Ketil sønnene sine, Christopher, Henrik og Ole, med på laget. Neste generasjon er klar til å utvikle bedriften videre. «vi fjerner tikkende miljøbomber og trives godt med det», sier gutta.  

FOR MER INFORMASJON